19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Projekcija eksperimentalnog filma ‘Kamen’  u MM centru 

Projekcija eksperimentalnog filma Kamen  Zlatka Burića Kiće i Dragana Ruljančića održat će se u petak, 8. studenog u MM centru u 20 sati. Ulaz besplatan.

Film je bio sastavni dio predstave Otpust u produkciji Kym & Kym Organizacija, jedne od frakcija tada rasformiranog, čuvenog Kugla glumišta. Skupinu su činili Zlatko Burić, Kićo, Ivan Bilosnić Bic, Sonja Hindkjaer, Goran Šuljić, Krljo i dr.

U filmu se uz navedene umjetnike pojavljuju i u svojstvu izvođača i Emil Matešić, Nina Haramija, Kruno Mavar. “Kamen” je alternativno eksperimentalni film, sastoji se od arhivskih, dokumentarnih snimaka iz perioda II. Svjetskog rata te od filmskih bilježenja akcija i performansa u urbanoj sredini. Važna je napomena kako film nikad nije bio na montažnom stolu, bio je montiran prilikom samog snimanja, nastao je izravno u kameri, što čini svojevrstan kreativni odmak od tadašnje uobičajene filmske prakse. Snimljene sekvence umjetničke grupe, preciznije njihove performativne akcije čine nešto od najsnažnijih estetskih alternativnih dojmova u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. Izuzetno kreativno smišljeno, izrežirano na-licu-mjesta umjetničko događanje, povezuje niz medijskih disciplina, poput plesa, ekstenzivnog i fizičkog teatra, intervencije u svakodnevni život i javni prostor te začuđujuće antifilmske naracije čine djelo iznimno značajnim u području naše suvremene umjetničke scene.

Kamen je pronašao Zlatko Burić Kićo glavni lik u filmu, na željezničkom kolodvoru u Kopenhagenu, 1984. Film je bio sastavni dio umjetničkih alternativnih i avangardnih muzičkih zahvata i performans umjetničke skupine iz Kopenhagena, TIG (Telepathic International Group). U sklopu veoma važnog suvremenog umjetničkog i istraživačkog projekta, Barutana 019, nedavno održanog u Osijeku (radi se o festivalu medijskih istraživanja performansa, filma, videa, plesa umjetničkih skupina i pojedinaca iz RH), film je nakon 30 godina prikazan u gradu u kojem je i nastalo i zamišljeno Kugla glumište, od strane osnivača i idejnih nositelja, Dunje Koprolčec i Zlatka Burića Kiće.