17. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Projekcijom filma ‘Fellini: Rođeni sam lažljivac’ Dokukino obilježava stotu godišnjicu Fellinijeva rođenja

Povodom nedavne 100. obljetnice rođenja velikog Federica Fellinija, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, u subotu, 29. veljače u 19 h prikazuje se film Fellini: Rođeni sam lažljivac, izniman dokumentarni portret talijanskog redateljskog genija. Redatelj Damian Pettigrew intervjuirao je velikog Fellinija godinu dana prije njegove smrti. Taj iscrpni i razotkrivajući intervju o njegovu kreativnom procesu čini okosnicu ovog filmskog portreta u kojem se pojavljuje i čitav niz Fellinijevih suradnika. Sam redatelj izjavio je kako je u pitanju najdulji i najdetaljniji razgovor ikad snimljen o njegovoj osobnoj viziji. Uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Brlek.

Taj iscrpni i razotkrivajući intervju o njegovu kreativnom procesu čini okosnicu ovog iznimnog filmskog portreta u kojem se pojavljuje i čitav niz Fellinijevih suradnika kao što su glumci Donald SutherlandRoberto Benigni i Terence Stamp, scenarist Tullio Pinelli, snimatelj Giuseppe Rotunno, književnik Italo Calvino i brojni drugi.

Za Fellinija glumci su bili ‘lutke, marionete’, medij za prenošenje priče a film ‘bliži slikarstvu, nego književnosti ili kazalištu’. Nikada nije gledao svoje filmove nakon što bi ih snimio, a kada bi slučajno vidio neku scenu na televiziji, često ne bi prepoznao vlastiti rad. Međutim, nije mogao živjeti bez filma i kako je rekao ‘Ne mogu se nositi s onim što drugi zovu normalnim životom.’ Od Fellinijeva djetinjstva do njegova posljednjeg filma, Damian Pettigrew iscrtava maestrovu karijeru, misli i proturječja njegovim vlastitim riječima, ali i kroz intervjue s prijateljima, glumcima i snimateljima. Fascinantno putovanje kroz filmski svijet mitskog redatelja upotpunjuju filmski isječci, nikad prije viđene privatne snimke i arhivski rariteti.

 

EUROPSKE FILMSKE NAGRADE
Nominacija za najbolji dokumentarac / BANFF TELEVISION FESTIVAL
Najbolji umjetnički dokumentarac  /CANNES FF / IDFA