19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Prvi koncert u sezoni ciklusa Glazbeni Knap predstavlja duo Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić Sviben

U petak, 18. listopada, na rasporedu je prvi koncert u sezoni 19/20 ciklusa Glazbeni Knap Centra kulture na Peščenici. Nakon izvrsno prihvaćenih koncerata Tria 1887Dua EmmaLee, dua A. Jurin i K. Starčević te M. Lešaja i K. Turkulin i klavirskog dua Gašparović, publici ciklusa predstavit će se priznati duo Pintarić & Jurkić Sviben izvedbom raznolikog i programa sastavljenog od djela hrvatskih skladatelja za rog i klavir.

Osim brojnih nagrada i priznanja te niza uspješnih zajedničkih koncerata, ovi svestrani glazbeni umjetnici djeluju i kao pedagozi, a u svom se izvođačkom djelovanju posebno zalažu za promicanje hrvatske kulturne baštine.

Program:
Tomislav Uhlik: Sonatina za rog i klavir
Allegro moderato / Lento / Allegro
Miljenko Prohaska: Suita za rog i klavir
Pjesma / Signali / Igra
Laura Mjeda Čuperjani: Hornplay za rog i klavir
Dalibor Grubačević: Solid pictures za rog i klavir
Nino Rota: Caster del Monte za rog i klavir
Davor Bobić: Scherzo za rog i klavir
Alfi Kabiljo – Prijateljski trio za rog, trombon i klavir
trombon – Zlatko Strčić
Prijateljski susret / WHP koračnica / Prijateljski finale

Hrvoje Pintarić rođen je 1971. godine u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje diplomira 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylsara.
Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog simfonijskog orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe, a od 2004. godine živi i radu u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog narodnog kazališta. Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U suradnji s T. Jurkić Sviben ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević i dr.), te suradnju s australskom izdavačkom kućom Hammering Records, na čijim izdanjima su objavljene snimke novih djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya. U suradnji sa LARC studiom Sveučilista Laval u Quebecu snimili su nosač zvuka s novim djelima hrvatskog skladatelja Alfija Kabilja.

Tamara Jurkić Sviben je rođena 1973. godine u Puli gdje je završila osnovnu i srednju školu te Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Diplomirala je klavir u klasi Jurice Muraja (1995.) i magistrirala u klasi Vladimira Krpana (2006.) na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Umjetnički se usavršavala u zemlji i inozemstvu. Aktivno koncertira kao solistica i komorna glazbenica usmjerivši se na istraživanje i prezentiranje hrvatske glazbene baštine. Objavila je tri nosača zvuka u izdanju Croatia Recordsa: Piano (2006.), Klavirske sonate Božidara Kunca (2007.) i Začarani klavir (2011.). Radila je kao profesor glasovira u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu (1996. ‒ 2012.) i na Učiteljskom fakultetu u Osijeku ‒ podružnica Slavonski Brod (2010./2011.). Doktorirala je 2016. godine u području Kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s temom ‘Glazbenici židovskoga podrijetla u sjevernoj Hrvatskoj od 1815. do 1941. godine’. Interdisciplinarnost u području umjetnosti i znanosti usmjerila ju je na istraživanje mogućnosti utjecaja glazbe na pouku početnog čitanja i pisanja kojim se intenzivno bavi od 2012. godine na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavila je desetak znanstvenih i stručnih radova iz područja klavirske pedagogije, povijesti hrvatske klavirske literature, etnologije, kroatologije, glazbene pedagogije i metodike početnog čitanja i pisanja. Dobitnica je dvije Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (1993. i 1995.) za projekte na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Dekanove nagrade Učiteljskog fakulteta (2015.). Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatskog pedagoškog književnog zbora, Matice hrvatske te osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine ‘Tamar’.