19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Radionice animacije za djecu i mlade

Radionice animacije za djecu i mlade održavaju se subotom u maloj dvorani kina Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb. Voditelji radionica su likovni umjetnici i animatori Petra Balekić, Mirela Ivanković Bielen i Darko Vidačković. Autorica projekta i organizatorica je Maša Udovičić, producentica u Luma Filmu.

Radionice se baziraju na spravama koje su znanstvenici konstruirali početkom 19. stoljeća u želji da stvore pokretnu sliku – film. Shvatili su da je ljudsko oko lijeno, i da statične sličice koje se brzo izmjenjuju jedna za drugom naše oko doživljava kao pokret. Animaciju se istražuje čudesnim optičko mehaničkim spravama: thaumatropom, flipbookom, phenakistoskopom, zoetropom i praxinoskopom. Na najjednostavnijim primjerima se objašnjavakako te sprave funkcioniraju, da bi se djeca mogla prepustiti kreativnosti i sama izrađivati kompleksnije crteže – zanimljive animacije.

Na kraju svakog sata pogledat će se jedan autorski animirani film. Crtat će se različitim tehnikama, izrezivati papir i karton, crteži će se spajati određenim redoslijedom, istraživat će se promjena brzine kretanja crteža i tragati za najboljim omjerom broja crteža i brzine okretanja sprava.

Radionice traju dva sata (120 min.) u ciklusu od tri mjeseca, subotom, izuzev praznika. Grupe imaju do 10 polaznika.

Vrijeme održavanja radionica:
10 – 12 sati (9 i 10 godina)
12 – 14 sati (11 i 12 godina)

Radionice počinju od  9. ožujka 2019., a prijaviti se možete OVDJE! 

Projekt je podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a izvodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.