19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Reprizne izvedbe umjetničkog projekta ‘Sakrij se negdje daleko. Do smrti.’ u produkciji Arterarija

Reprizne izvedbe predstave Sakrij se negdje daleko. Do smrti. možete pogledati 17. i 18. siječnja u prostoru Inicijative mladih na adresi Đorđićeva 8a s početkom u 20 sati. Ulaznice za izvedbe dostupne su isključivo na  platformi www.ulaznice.hr. Projekt je nastao uz podršku Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Inicijative mladih za ljudska prava.

Dabodga dobila rak maternice…Treba to zaklat…Kur*o komunistička…Jednom ciganka, uvijek ciganka…” samo su neki od primjera govora mržnje koje su u autorskom projektu Sakrij se negdje daleko. Do smrti. obradili Christian Jean-Michael Jalžečić student kazališne režije i radiofonije i Dorotea Šušak,  studentica dramturgije.

Baveći se propitkivanjem obilježja i problematike govora mržnje u virtualnom prostoru, autorski je tim nastojao kreirati obrise i odraze svijeta računalne stvarnosti u okvire ljudske realnosti. Istraživanja temeljena na činjenicama, brojnim svjedočanstvima, preciznim porukama i prijetnjama prethodili su kreativnom razvoju projekta. Poseban autorski fokus bilo je upravo pitanje ljudskog susreta u okviru različitih platformi društvenih mreža, dinamika međusobnog povrjeđivanja, diskriminacije, ksenofobije, netolerancije i nesolidarnosti koja često označava početak govora mržnje u virtualnoj stvarnosti.