25. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Samostalna online izložba Sandre Radić Parać – ‘Modri eter’

Online izložba Modri eter umjetnice Sandre Radić Parać pripremljena je u okviru Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković u Novoj Gradišci. Doba izolacije omogućilo je da svi zainteresirani, bez fizičkog prisustva u prostoru što bi inače ograničilo broj sudionika, vide radove.

“Veliko plavetnilo snovitih kompozicija spaja i razdvaja svijet neba i mora u djelima umjetnice Sandre Radić Parać. Istražujući proces prelaska iz realnog u imaginarno, svjesnog u podsvjesno, umjetnica stvara poseban svijet koji posjeduje svako ljudsko biće – imaginarij ljudske duše. U prirodi je svakog čovjeka potreba za ekspanzijom. Istraživanjem svjesnosti dolazimo do direktne spoznaje, te tako širimo svoju percepciju. Putovanje kao iskustvo drugačijeg i nepredvidivog omogućuje nam doticaj s nepoznatim. To putovanje ne mora biti fizički odmak od svakodnevnice, moguće je i duhovno putovanje kao neposredno iskustvo drugačijeg. Odlazak na drugu stranu – stranu nesvjesnog, mašte, snova i ideala potiče na istraživanje i spoznaju, te u konačnici oplemenjuje ljudsku dušu. Upravo u taj svijet vode nas djela Sandre Radić Parać…

Promatrajući novi ciklus radova Sandre Radić Parać spontano isplivava stih poznatog hrvatskog književnika Antuna Branka Šimića “Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!”. U ovom stihu utkana je srž Sandrine likovne interpretacije nutrine čovjekove duše. Nadići ograničenost materijalnim i prijeći u neograničenost duhovnog, jer duhovno je izvor ljudskih želja, snova, strahova, vrijednosti i stvaralačkog impulsa. Samo duhovno ostaje vječno.”// Sonja Švec Španjol, mag.hist.art. 

Sandra Radić Parać
Sandra Radić Parać

Sandra Radić Parać (1981.), samostalna umjetnica, prof. likovne kulture,  studentica, pedagoginja i majka, odrasla  je i školovala se u Dalmaciji. Diplomirala je 2005. godine  na Umjetničkoj akademiji u Splitu (klasa prof. Željka Marovića), a iste godine, kao najbolja studentica, primila je rektorovu nagradu. Godinama je živjela od svoga rada kao samostalna umjetnica u Trogiru gdje je vodila svoju galeriju, te radila kao profesorica u državnim školama, vodila likovne radionice za djecu, odrasle i za kazališne potrebe, aktivno sudjelovala na izložbama i u aktualnim umjetničkim stremljenja. Nakon uspješno završenog rezidencijalnog programa „Kunstraum Tapir“ u Berlinu (kritika Isabel Manalo),  2014. seli u Berlin gdje 4 godine studira njemački jezik, a  2018. se upisuje na Deutsche Angestellten-Akademie. U Berlinu otvara vlastiti umjetnički obrt, stvara u svom ateljeu i radi kao umjetnički pedagog. Inspiracija su joj Dalmacija i Kahlil Gibran. Članica je HULU-a  Split.

Izložba