19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Samostalna izložba ‘Žongleri’ Andree Cihlar u Galeriji Šira

Otvorenje samostalne izložbe Andree Cihlar pod nazivom Žongleri, održat će se u četvrtak, 18. srpnja 2019. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Šira. Izložbu će biti moguće pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 16-20 h, subotom: 11-16 h) do 30. srpnja 2019. godine. Autorica će u Galeriji od ponedjeljka do petka biti na raspolaganju za razgovor s posjetiteljima od 10 – 16 h za vrijeme cjelokupnog trajanja izložbe.

Duboko zalazeći u pitanje egzistencijalizma, čovjek kao neiscrpan izvor inspiracije, nezamjenjiv i unikatno kompleksan, svojom različitošću proširuje ovu temu s pukoga likovnog učinka na zrelu unutar-kiparsku raspravu. Skulptorski rad Žongleri metafora je suvremenog života, s naglaskom na pojedincu kao jedinstvenom, ravnopravnom sudioniku.

Svi smo na različite načine isti“, misao je autorice, koja kroz prikaz žonglerskih scena kao metaforičkih interpretacija specifičnih životnih situacija u kojima se pojavljujemo kao „žongleri“, donosi razvoj, različitosti i višedimenzionalnost pojedinca. Konceptualno, ovaj rad više nije isključivo objekt ili prostor već transformirani teorijski i jezični izraz, manifestiran u originalnom vizualnom jeziku. Negacijom objekata kao isključivo jednodimenzionalnih, otvara se mogućnost njihove reinterpretacije u prostoru, nesvjesnog čitanja i tumačenja kao simbola emocionalnih značenja i doživljaja ljudskoga tijela. Izmišljene dinamične prostorne maštarije ne ograničavaju se na projekciju u stvarnom prostoru već teže njegovom potpunom zauzimanju – stvarni prostor toliko se približio imaginarnom da su granice među njima izbrisane.

Žongleri sadržavaju i poneki neočekivani spontani trag nastao pod utjecajem suživota, koji je autorica, manipulirajući oblicima u kontekstu teme, predstavila kao dio sinkroniciteta vlastitog djelovanja. Kao i njihovi ljudski ekvivalenti, skulpture imaju svoju prošlost i budućnost, a u sadašnjosti im je cilj zaustaviti promatrača i potaknuti ga na autorefleksiju. // Iz predgovora Sare Brašnović

Andrea Cihlar rođena je 1990. godine u Zagrebu, gdje završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel za dizajn metala. Njezin nastavak obrazovanja odvijao se na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Slikarskom odsjeku pod mentorstvom prof. Ksenije Turčić. Tijekom studija, u sklopu programa razmjene studenata, zimski semestar provela je na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu (Akademie der Bildenden Künste München).

Titulu magistre slikarstva stječe 2017. godine, te dodatno upisuje i magisterij kiparstva koji uspješno završava 2018. godine pod mentorstvom prof. Dalibora Stošića.

Do sada je sudjelovala na mnogim skupnim žiriranim izložbama i natječajima te  domaćim i međunarodnim radionicama i projektima od kojih su neki: ArtiParti vol. 3 u Oris – Kući arhitekture; međunarodna izložba “18. minijature”, (ULS) Zaprešić; 7. poljski međunarodni projekt medalja, “Nasljedstvo”; 10. poljski međunarodni projekt medalja, “Vjera”; „bash ART“ međunarodna izložba minijatura u Kursalonu, Lipik i Muzeju grada Pakraca; izložba “U staklu zajedno“ u Muzeju Mimara; izložba „Animus“ u sklopu manifestacije “Splitski cvit”, Stara gradska vijećnica u Splitu.

Sudjelovala je na projektu i radionicama u sklopu međunarodnog izložbenog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu; na projektu „Kratki spoj“ (ALU+FER+FFZG) u organizaciji udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, te je održavala vlastitu radionicu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pod nazivom „Dvosmisao“.