13. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Sophia – nadolazeće tijelo’ Jadranke Hlupić Dujmušić i Petre Krpan

Samostalna izložba modnog dizajna Sophia – nadolazeće tijelo bit će dostupna na web stranici ULUPUH-a i društvenim mrežama od 30. travnja do 21. svibnja 2020.

Kustosice i dizajnerice su Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, fotografije je obradio Boris Berc, dok je za dizajn vizuala za izložbu i animacije zaslužan Plac Studio (Ivan Klanac i Roko Jurjević). Za scensku izvedbu zadužene su Jasna Čižmek Tarbuk i Ana Kljujev.

„Umjetnice Jadranka Hlušić Dujmušić i Petra Krpan proteklih godina u zajedničkom radu istraživale su pojam tijela unutar suvremenog modnog dizajna, kao propadajuće, procesno tijelo koje se javlja kao posljedica tehnologije i ‘propadanja’ stvarnosti. Ovakav izazov u dizajniranju tijela za robota, postao je temeljna preokupacija autorica, inspirirana Sophijom – najpoznatijom roboticom današnjice. Kako i na koji način dizajnirati za neljudsko, za nadolazeće? Nadolazećem svi svjedočimo, udaljeni jedni od drugih, možda u nekom novom realitetu. Ovom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko – neljudsko, ali i nova stvarnost – ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena. „ //Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, iz predgovora

Jadranka Hlupić Dujmušić  – Samostalna umjetnica rođena u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjene umjet­nosti i dizajna, magistrirala na Tekstil­no-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru Teorija i kultura mode. Bavi se industrijskim, konceptu­alnim i eksperimentalnim modnim dizaj­nom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Surađuje na EU projektima vezanim uz umjetnost i kultu­ru. Članica ULUPUH-a, HZSU-a, HDD-a i dr. Živi i radi u Zagrebu.

Petra Krpan – Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala i magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće. Sudjelovala na simpozijima i izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica ULUPUH-a i HDD-a. Živi i radi u Zagrebu.