19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

STV emitira predstavu ‘Prolaznici’ osječkoga HNK

Damir Petričević nedavno je preminuli osječki dramski pisac zaslužan za tekst prema kojemu su 2011. godine, pod redateljstvom Borne Baletića, praizvedeni Prolaznici, povijesna drama u dva čina. Predstava je odigrana na pozornici osječkog HNK-a, a glavne su uloge odigrali Aljoša Čepl, Sandra Lončarić Tankosić, Aleksandar Bogdanović, Vjekoslav Janković i Miroslav Čabraja. Dramaturginja i autorica tekstova songova je Marijana Nola. 

Autor je Prolaznike zamislio kao posvetu slavnoj i bogatoj osječkoj povijesti prikazujući tragičnu smrt nekoliko osječkih „prolaznika“. Kroz predstavu se kao glavni motiv provlači i poznata osječka Kapelica, koja je u povijesti bila mjesto pogibije osoba uprizorenih u drami. Kapelica Kamenitog križa nalazi se na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice u Osijeku, gdje se u 18. stoljeću nalazilo stratište. Kapelicu je podigao otac nepravedno obješenog mladića, a među sugrađanima često se naziva i kapelicom osječkih Romea i Julije. Naime, mladića je privela policija jer se spletom okolnosti našao na mjestu pljačke u kojoj zapravo nije sudjelovao, a kako bi sačuvao ugled djevojke s kojom je te večeri zapravo bio, nije htio ništa odati te je osuđen na smrtnu kaznu vješanjem. Adela Deszaty bila je kćerka uspješnog osječkog ljekara i poznata kao violinistica. Ubrzo nakon vjenčanja sa Stjepanom Deszatyjem postaje udovicom te svoje naslijeđeno bogatstvo ostavlja gradskoj sirotinji. Njezino je tijelo pronađeno pod Kapelicom, a okolnosti njezine smrti nikada nisu razjašnjene. Tri godine nakon Adeline smrti, 1888., jedna od glavnih osječkih ulica počinje nositi njezino ime. Sve do 1946. današnja Ulica Republike nazivala se Desatičina ulica. Ove dvije osobe iz osječke povijesti postaju okosnica Prolaznika.

Predstava se odigrava u prostoru nalik čistilištu u koje pristižu nevino obješeni mladić Josip Čizmarević (Aljoša Čepl) i udovica Adele (Sandra Lončarić Tankosić). Osim Josipa i Adele, u čistilište dolaze Klaus Brauer (Aleksandar Bogdanović), njemački časnik stradao 1941., domobran Krešimir Novak (Vjekoslav Janković), partizan Markica (Miroslav Čabraja), stradali u međusobnom okršaju 1943. te Vedran Perić (Davor Panić). Likovi se upoznaju jedni s drugima te načinima na koji su umrli, zajednički prepričavaući što se sve u Osijeku dogodilo u razmacima u kojima su umrli. Scenska igra razbijena je glazbenim dijelovima koje, pod vodstvom Tamare Obrovac, izvode Petra Blašković, Hrvoje Seršić, Ivan Ćaćić i Antonija Pintarić.

Petričevićeva drama, zajedno s izvrsnim osječkim glumcima i dozom humora, prikazuje nam teške ljudske živote čiji se život tragično okončao. Tekst nam približava osječku povijest, a o vrijednosti samog teksta govori i podatak da je osvojio Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2008. godinu kao jedinstveni spomenik i hommage Osijeku. 

Predstavu možete pogledati večeras, 2. svibnja, u 21 sat na Slavonskoj Televiziji. Ukoliko nemate STV među svojim programima, možete ga pratiti uživo na www.stv.hr.

Za portal Odjecikulture.com, piše Katja Janković