19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Treća tribina Književnog petka – ‘Književne nagrade i nagrađivanje’

Treća ovogodišnja tribina Književnog petka održat će se u petak, 29. ožujka u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6 pod naslovom Književne nagrade i nagrađivanje. Gosti su Tomislav Brlek, Kruno Lokotar i Hrvoje Tutek, urednik i voditelj je Lovro Škopljanac.

Koncept nagrađivanja iznimnih književnih djela vezan je uz nastanak književnosti – zapise najstarijih tekstova danas ne bismo ni imali da ih nisu nagrađivali zapisivanjem i prenošenjem za iduće generacije. Kako se književno polje kroz stoljeća sve više formaliziralo, tako su i književne nagrade u prošlom stoljeću postale važan dio kritičkog, popularnog i marketinškog statusa svakog nagrađenog književnog djela i njegovog autora.

S obzirom na važnost tih pojmova za književnost, na tribini će biti riječi o njihovoj definiciji, razlikovanju nagrada i nagrađivanja, kao i o tome kako pojedine književne nagrade djeluju na percepciju književnih tekstova. Također, govorit će se i o iskustvima onih koji su bili izravno uključeni u proces dodjeljivanja književne nagrade, i to kao oni koji su je ustanovili, dodijelili ili/i – primili.