5. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

U tijeku je natječaj za Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca ‘Zdravko Pucak’ za mlade pjesnike u 2020. godini

Poezija je najstariji oblik književnosti, neki bi rekli početak umjetničkog izražavanja a ja bih se složila. Još od Homera, pjesnici krase kulturu svojim pjesmama, rimama, metaforama i svim ostalim stilskim figurama koje im omogućavaju prenošenje osijećaja i bivanja u skladne rečenice koje potom pronalaze svoje mjesto u srcima i mislima svakog tko rado čita poeziju. 

Što je lakše napisati, poeziju ili prozu? Koja je razlika između te dvije grane stvaralaštva? Koja od njih podrobnije iznosi ono što se treba reći, i na koji način? Osnovna razlika je u korištenju stilskih figura;poezija kao takva piše se u stihovima-s rimom ili bez, dok  proza jednostavno iznosi materiju bez stilskog uljepšavanja. 

Analogno tome, poezija zahtjeva posebnu vrlinu percipiranja i razumjevanja osnovnog ljudskog bitka-duše. Upravo u tome leži sva njena čar i ljepota, upravo na taj način poezija svoje čitatelje uvlači u klupko svojih redaka i oslabađa čovjeka onog istinskog-svega što ga veže i čini ga slobodnim. 

O ljepotama poezije i problematici se može puno toga reći i raspredati, o njenoj važnosti i utjecaju, smislu ili ne smislu. Naravno, to ostaje na svakom pojedincu, a oni koji prepoznaju važnost iste trude se potaknuti i rasplamsati žar poezije i očuvati njeno značenje. Tako je Matica hrvatska unatoč Covid-u 19 odlučila potaknuti sve mlade i neafirmirane pjesnike i pjesnikinje da se odazovu na NATJEČAJ za Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca “Zdravko Pucak” za mlade pjesnike u 2020. godini. 

Natječaj raspisuju Grad Karlovac i Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu, a pravo sudjelovanja imaju mladi pjesnici s područja Republike Hrvatske i svih prostora u kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, koji do završetka natječaja (1. lipnja 2020.) nisu navršili 30 godina života. Natječaj ostaje otvoren do 1. lipnja 2020. godine, a rezultati Natječaja bit će objavljeni najkasnije do 15. lipnja 2020. u dnevnom i tjednom tisku te na mrežnoj stranici ogranka

Sudionici moraju Prosudbenom povjerenstvu dostaviti dva primjerka rukopisa, cjelovitu zbirku pjesama na CD-u, svoj životopis te broj mobilnog telefona. Rukopise je potrebno dostaviti na e-adresu: maticahrvatskakarlovac@gmail.com, a nagrada se sastoji od plakete, diplome i objavljivanja nagrađene zbirke. 

Za portal Odjecikulture.com, piše Marijana Đukić