13. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Umjetnički projekt Artoratorij pokušava oživjeti kulturnu scenu Vrbovca i okolice

Artoratorij kao udruga razvila se iz istomenog umjetničkog projekta održanog u drugoj polovici 2019. godine u Vrbovcu. Putem njega u glavama voditelja i umjetnika Verene Jakuš i Ivana Maka rodila se ideja o osnivanju udruge i pokretanja niza različitih kulturno umjetničkih projekata na području Grada Vrbovca i okolice.

Udruga Artoratorij osnovana je već krajem 2019. godine sa misijom promicanja, razvitka i unapređenja likovnih, vizualnih umjetnosti, književno-nakladničkih djelatnosti, audiovizualnih djelatnosti, interdisciplinarnih kulturno-umjetničkih djelatnosti i inovativnih izvedbenih umjetničkih praksi, kao i ostalih djelatnosti iz područja kulture, umjetnosti i kulturne baštine.

U siječnju 2020. godine održani su Dani otvorenih vrata u prostorima udruge u Vrbovcu. Od tada udruga nudi redovne programe slikanja i crtanja pod nazivom Slikatorij za sve uzraste, stripa i ilustracije za mlade – Stripatorij, organizirano igranje društvenih igara nazvano Igratorij, te sezonske i povremene programe kao što su stop-animacija, kiparstvo…

U cilju udruge je postepeno širiti područja djelovanja i kombinirati raznolike pristupe umjetnosti, umjetničke prakse i eksperimentirati sa različitim materijalima, baš kao i u pravom laboratoriju!
Pokrentanjem različitih kolonija i postavljanjem izložbi kojima bi pomogli Grad Vrbovec smjestiti na kartu kulture. Raznolikom i šarolikom ponudom nadaju se steći neke stalne, i neke povremene posjetitelje. Ideja je pružiti zainteresiranima dovoljno široku lepezu kako bi sami mogli krojiti svoj kreativni program prema osobnim afinitetima.

Zbog situacije sa koronavirusom djelovanje je prebačeno i na internet. – Youtube kanal pod nazivom Artoratorij ArtLab i jednom tjedno objavljuju kratke stop animacije u nadi da ćepotaknuti ljude kako bi otvorili svoju kreativnost i upustili se u stvaranje i kreaciju. Za sada je objavljeno šest video vježbi, i nemaju namjeru odustati.

Iako se tečajevi naplaćuju kako bi skupili za najamninu i troškove materijala, polažu nade u prijavljene projekte putem različitih natječaja koji bi omogućili svima koji su zainteresirani besplatne sadržaje radionica i izložbi, i to već ovo ljeto.

Ovim putem pozivaju sve ljubitelje kulture i umjetnosti da ih podrže!