18. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Upečatljiv roman Jodi Picoult koji još uvijek nije preveden na hrvatski

Jodi Picoult autorica je dvadeset pet romana koji su se našli na New York Timesovoj listi naprodavanijih naslova, uključujući Nineteen Minutes, roman o kojem ću s vama podijeliti par riječi a koji još uvijek nije preveden na hrvatski jezik. O bogatom opusu autorice govori i suradnja s kćeri Samanthom van Leer s kojom je napisala i dva romana za mlade: Between the Lines i Off the Page. Mnogi od njezinih bestselera su i ekranizirani, a Nineteen Minutes, njezin veliki hit dopro je do srca milijunske publike

U srednjoj školi Sterling High je ubijeno devet učenika i jedan profesor, dok je mnogo od njih ranjeno. Detektiv Patrik uhiti učenika Petera koji je počinio zločin te ga privede. Od dvoje učenika na tlu, ugleda djevojku kako dolazi k svijesti, te ju iznese van škole. Ubrzo Peter dolazi pred sud gdje se postavlja se glavno pitanje, koji je bio glavni motiv za ovaj zločin, tko je zapravo glavni krivac i je li se ova situacija mogla spriječiti?

Radnja je retrospektivna i često se vraća u period prije rođenja djece koja su sad u srednjoj školi. Knjigu prepričavaju mnogi likovi, roditelji preminule djece, roditelji zločinca, Josiena majka, Alex, koja je ujedno sutkinja i gledala je kako Peter od osjetljivog dječaka odrasta u pomalo  hladnokrvnog ubojicu, te mu sad mora odrediti sudbinu. U prošlosti se najviše prate životi djece od najranijeg dana školovanja, pete godine, pa do srednje škole. Peter je zlostavljan od najranijeg djetinjstva. U početku je imao prijateljicu Josie koja ga je branila, sve dok nije ušao u pubertet i Josie se priključila popularnoj ekipi od koje ga je branila.

Kako djeca odrastaju, zlostavljanje postaje sve gore i gore, te nitko ništa ne čini da se situacija poboljša ili prekine, čak roditelji učine situaciju još gorom, misleći da čine bolje. Mnogi se problemi razrađuju, a čak će mnogi čitatelji prijeći na stranu ubojice i imati nimalo simpatije prema žrtvama. Svaki lik ima svoj teret i bol s kojom se mora nositi u ovoj situaciji. Jedna od najbolnijih činjenica jest saznanje da je sutkinja čak jednom držala u naručju, kao bebu, trenutnog ubojicu.

Ovo je prilično tragična priča s bolnim završetkom o više unakaženih ljudskih sudbina koje se moraju nositi s činjenicom da je u školi ostala krvava mrlja koja se neće nikad izbrisati. Uočljivo je da je ova tema detaljno istražena. Većina radnje se odvija na sudu, što će privući čitatelje koji vole slične teme. Skakanje u prošlost i sadašnjost može omesti mnoge čitatelje, kao osjetljiva tema te duljina romana (audioknjiga traje 18 sati).

Ako se odlučite upustiti u ovu pustolovinu pripremite se na dug put, kvalitetno razvijenih likova neće nedostajati, ali maramica možda hoće. Jodi Picoult je s ovom knjigom stvarno iznenadila i nadmašila samu sebe. No, jedna od loših vijesti je da knjiga nije još prevedena na hrvatski jezik.

Za portal odjecikulture.com, piše Martina Gluhan