26. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Konceptualna umjetnica Vlasta Delimar izvest će performans ‘Pokušaj poistovjećenja’ u Kulturnom centru Mesnička

Jedna od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, Vlasta Delimar izvest će 19. studenog u Kulturnom centru Mesnička performans naziva Pokušaj poistovjećenja. Nakon performansa koji će se održati u 19 sati slijedit će razgovor s umjetnicom.

Upravo je ‘Pokušaj poistovjećenja’, prvi performans koji je  izvela je sa Željkom Jermanom, poznatim članom Grupe šesotrice na isti datum 1979. godine, u istom prostoru (tadašnje galerije Podroom). Vlasta Delimar i Željko Jerman u dvadesetminutnom su performansu stajali goli pred publikom. Na tijelima im je bojom ispisana riječ ‘’JA’’, a oni priljubljuju tijela i boja koja se zamrlja učini tekst nečitljivim.

Umjetnica performansom analizira uzajamne odnosa kreirane uslijed zajedničkog života te propitkuje mogućnosti samospoznaje i zadatosti vlastita samopoimanja. Naime, radi se o suptilnoj refleksiji nad procesima međusobnog određenja individualiteta te zajedništva, a komunikacija se odvija subverzivnim jezikom tjelesnosti.

Nagost bez ikakve zadrške u njezinim performansima suočava gledatelja s jasnom i nepatvorenom porukom, uvijek u službi osvješćivanja položaja žene/pojedinca u društvu s naglaskom na direktnu objavu licem u lice što je čini jednom od najpriznatijih konceptualnih umjetnica današnjice.

U sadašnjoj rekreaciji, Vlasta Delimar obilježava četrdesetgodišnjicu djelovanja na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Od 19. studenog do 2. prosinca u galeriji Mesnička, posjetitelji će imati priliku pogledati i projekciju fotografija performansa Pokušaj poistovjećenja Vlaste Delimar i Željka Jermana iz 1979. godine.

Omogućena je i kupnja kataloga izložbe po cijeni od 100 kuna.

Zbog ograničenog broja mjesta svoj dolazak potrebno je najaviti na broj 0957989210 ili porukom na Instagram profil Galerije KCM.