19. studenoga 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Za’atar : Priče s Bliskog istoka’ – djelo koje ruši predrasude

Iako trenutno živimo vremena u kojima se osim virusa  Europom širi i pandemija straha i predrasuda prema svemu što je drugačije i dolazi izvan poznatih granica još uvijek postoje ljudi koje svijet ne plaši i zanima. Jedan od takvih je Hrvoje Ivančić, putnik, autor i novinar koji bi možda prije bio prepoznat negdje u predgrađima Damaska ili ulicama Kampale nego Zagreba.

Opsjednutost sigurnošću i paranoja koja je zavladala u proteklih nekoliko godina čini se da nisu ugrozile Ivančićeve potrage za pričama koje se skrivaju iza senzacionalističkih naslova kojima su preplavljeni mediji svaki put kad se piše ili snima o temama Bliskog istoka. Zbirka priča Za’atar : Priče s Bliskog istoka predstavlja vrlo šarmantnu i uzbudljivu kolekciju priča kroz koje autor nastoji s jednako razumijevanja ali bez lažnog moraliziranja progovoriti o ljudima koji žive, vole, bore se te putuju područjima ratom pogođene Sirije.

Da je Ivančič jako dobro upoznat s temama koje inspiriraju njegov rad dovoljno govori činjenica da je već kao vrlo mlad, još za vrijeme studija, potegnuo do Egipta ne s mnogo više od ruksaka na leđima i željom za avanturom. Damask i Siriju o kojima piše u svojoj najnovijoj knjizi upoznao je i prije ratnih strahota i razaranja. Stoga vješto odmiče od isključivo diskursa ratnog ili izvanrednog stanja kakav se udomaćio među zapadnjacima koji pišu ili promišljaju o prostoru Bliskog istoka.

„Za’atar : Priče s Bliskog istoka“  djelo je koje ruši predrasude pa se tako uz bok avanturama neustrašivih reportera nalaze i intimnije priče koje uključuju pitanja seksualnosti, sloboda i međuljudskih odnosa. Svaka priča ima svoj ritam ali je cjelina vješto zaokružena. Čitatelj nakon što okrene zadnju stranicu ne ostaje samo s uzbuđenjem ili mnoštvom informacija već knjiga budi osjećaje koji ohrabruju ali i upozoravaju na to kako sutra nije obećano i rijetko kada je sve onako kako izgleda. Ivančić zalazi dublje iza situacija i manevrira između portretiranja osobnih priča koje se povremeno isprepliću sa širim političkim i društvenim kontekstima.

Djela poput  zbirke „Za’atar : Priče s Bliskog istoka“   imaju moć približavanja svijeta koji zapravo i nije toliko daleko koliko to ponekad izgleda iz poznate sigurnost dnevnog boravka. Ivančić je osim ove najnovije zbrike priča također i autor sjajnog putopisa „Dunavski blues“ , romana  „Samsara, put na istok“ , dokumentarnog filma „Sirija – zemlja na raskrižju“ te mnoštva  članaka i reportaža. 

Hrvoje Ivančić
Hrvoje Ivančić

Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku. U rodnom gradu završava gimnaziju, a studij povijesti u Zagrebu. Putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom, a reportaže objavljuje u magazinima Globus, Novosti, Prizma, H-alter, a povremeno surađuje i s tv kućama. Za putopis “Dunavski blues” dobio je književnu nagradu Rikard Jorgovanić. Napisao je i roman “Samsara — put na Istok“. “Za’atar” mu je treća knjiga. Od 2015. član je Hrvatskog društva pisaca.

Za portal Odjecikulture.com, piše Nikola Radočaj