13. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Zagrebački plesni centar online programom obilježava Međunarodni dan plesa

Usprkos izazovnom vremenu u kojem živimo, Zagrebački plesni centar kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj i ove 2020. godine obilježiti će Međunarodni dan plesa iako na nešto drugačiji način.
 
Na Facebook stranici Zagrebačkog plesnog centra biti će objavljeni linkovi na kojima će se moći pogledati plesne predstave nekih od umjetnika koji djeluju u ZPC-u:
 
Viola, ja i nas dvije autorice i izvođačice Nastasje Štefanić
Nedostupno koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko
High Spiritis koreografkinje Martine Granić
Rollercoaster autorice Katarine Đurđević
 
Osim plesnih predstava, iz arhive ZPC-a, donosimo i dva plesna intervjua autorice i suradnice Ivane Slunjski. Intervju s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač vezan uz njezinu seriju radova Koreografske fantazije i intervju s belgijskim koreografom Davidom Hernandezom koji je u suradnji sa ZPA i ZPC napravio predstavu Other koja je na repertoaru ZPC-a.
 
Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travanj u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta. Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti  i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i “probuditi” one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijal.
 
Povodom Međunarodnog dana plesa, svake godine, izabrani plesni umjetnici pišu poruke koje se taj dan objavljuju i čitaju. Ovogodišnje poruke napisali su renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin i južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma. Poruke pronađite na web stranici Hrvatskog centra ITI.