1. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Žarko Puhovski i Ivana Peruško gosti su ZKMove tribine ‘Čitanje kazališta’

Zagrebačko kazalište mladih održat će novu tribinu Čitanje kazališta ususret premijeri predstave Cement Heinera Müllera u četvrtak, 12. ožujka u 18:30. Autor i voditelj je Srđan Sandić.

Gosti tribine su filozof i politički analitičar Žarko Puhovski i sveučilišna profesorica, rusistkinja Ivana Peruško.

U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj u ZKM– u 13. ožujka 2020. premijerno se izvodi Cement, drama velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Milan Marković.

Cement je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti.

Međutim, što je sve još? Što nam nudi roman, a što Müllerova adaptacija? U čemu je razlika, što je izostavljeno, nadodano? Kakva je politička slika i kontekst nastanka ovog roman, što nam danas otvara? …sve su to pitanja na koja će probati odgovoriti prominentni gosti tribine.

Radnja:
Protagonist Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov povratak kući istodobno je i povratak ženi te zajedničkom djetetu. Ali žena mu ne uzvraća.

Zaljubljena je: njezina ljubav sad je Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni, a njihovo dijete uskoro umire od gladi. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanoga brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili – je uopće neće biti.

U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.