2. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

ZFF za 95. rođendan kina Europa pokrenuo online videoteku

Na 95. rođendan kina Europa, koji se obilježava u srijedu, 8. travnja Zagreb Film Festival pokreće online videoteku koja nudi izbor suvremenih autorskih filmova koji su od 2008. do 2019. bili okosnica redovnog repertoara tog zagrebačkog kina.

Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj te platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu”, ističu sa Zagreb Film Festivala.

Na platformi Kino Europa Online zasad je dostupno četrdesetak filmskih naslova prikazivanih u tom kinu u razdoblju kada je njime upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Filmski program simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove. Platforma se može pronaći na www.kinoeuropa.hr, gdje će se objavljivati novi naslovi i preporuke tjedna, a cijene najma filma bit će okvirno od 10 do 18 kuna. U narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se i kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova.